Cum pot culorile din dormitorul lui bebe sa ii influenteze starea si evolutia armonioasa

Atunci cand m-am gandit pentru prima data la abordarea acestui subiect, mi-a venit sa rad. Oare parintii nostri stiau ca anumite culori au o aparte influenta asupra evolutiei si starii copiilor lor? Ca lenjeria de pat roz ne transmite ceva, cea cu flori altceva, cea verde-padure altceva... S-au gandit oare ca ne pot ajuta sa ne linistim cu ajutorul lor, sa ne distraga sau sa ne ajute sa dormim mai profund?

Suntem generatia celor care au fost norocosi sa aiba camera lor in adolescenta, caci in copilarie am impartit totul cu fratii si poate ca si aceeasi patura, aceleasi haine sau – cei singuri la parinti – au avut o singura jucarie ani buni de zile.

Dar azi lucrurile stau altfel si ce bine e ca este asa! Cercetarile au evoluat mult, psihologii si pediatrii au alt cuvant de spus si copiii nostri se pot dezvolta in alte moduri – mai profunde, mai detaliate, mai subtile. Totusi, sa fie stiinta sau doar un rasfat faptul ca anumite culori pot influenta un copil?

De fapt, chiar tine de stiinta. Intreaba armata de marketeri care au aruncat cu milioane de dolari in studiile care sa dovedeasca chiar asta! Nu-i o gluma.

Studii psihologice, gestionate in prima faza chiar decatre firmele de publicitate, sugereaza ca anumite culori pot influenta starea si comportamentul, pot stimula creierul si corpul, ba chiar pot influenta starea de sanatate a celui mic. Rezultatele studiilor au fost folosite in avantajul expertilor in marketing de zeci de ani. Gandeste-te pentru o clipa la decorul de la sala de sport, salonul unde mergi lunar sau chiar si restaurantul tau preferat – toate au fost decorate si aranjate sa stimuleze atitudinea si apetitul tau. Sau poate apetitul tau catre o atitudine anume...

Insa psihologia culorilor poate fi folosita pentru a avea influenta asupra mai multor lucruri, nu numai a portofelului cumparatorilor. Cercetatorii afirma ca expunerea la anumite culori poate schimba tiparele de somn, poate creste puterea de memorare si chiar poate creste performantele academice – lucruri extrem de importante pentru mintile si trupurile in crestere.

In general, culorile calde inspira fericire si confort, creand intimitate prin modalitatea lor de a face ca spatiile mari sa se simta mai calde, mai confortabile. Culorile indraznete de rosu, oranj si galben stimuleaza mintea si au un efect energizant asupra corpului. Albul este benefic pentru crestere si dezvoltare, fiind o idee nu foarte buna pentru ora de somn, mai ales daca ai un bebelus energic si activ. De aceea, este bine ca aceste culori calde sa fie folosite cu moderatie.

O idee buna ar fi imbinarea culorilor calde cu nuantele mai reci pentru a avea un fel de echilibru si pentru a tempera orice posibile efecte negative.

Rosu – anima si energizeaza corpul, creste bataile inimii, presiunea sangelui si respiratia

Roz – evoca empatie si feminitate, creand o atmosfera calda – folosit prea des, poate deveni o culoare iritanta în timp, ducand la agitatie si anxietate

Oranj – prietenos si primitor, este de natura sociala si inspira la comunicarea interpersonala si la a face pace între oameni – prea mult oranj poate supra-stimlua, asadar este bine sa il folosim cu moderatie cand e vorba de nuante puternice

Galben – stralucitor si vesel, galbenul este asociat cu fericirea si motivatia – nuantele de galben gingase, subtile promoveaza concentrarea, iar cele mai aprinse stimuleaza memoria si cresc rata metabolica. Prea mult galben poate evoca sentimente de furie si frustrare, ducand la bebelusi agitati, supra-stimulati.

Culorile reci au un efect calmant asupra corpului si pot face ca locul de joaca si de somn a puiului tau sa fie spatios si relaxant – gandeste-te cum se simte sa stai sub cerul liber sau în preajma valurilor marii! Totusi, culorile închise, reci pot evoca stari negative, de plictiseala, lipsa de chef pentru joaca si trebuie folosite si ele cu moderatie.

Pentru a îmblanzi efectul culorilor reci, se pot folosi alaturari de culori cremoase neutre, alaturi de materiale moi si accesorii confortabile care dau impresia de cald si de primitor.

Albastru – aflat pe partea opusa lui rosu pe roata culorilor, albastrul calmeaza mintea si corpul, scade presiunea sangelui si respiratia, scazand sentimentul de anxietate si agresivitate. Copiii care au probleme cu somnul sau au tantrumuri ori alte probleme de comportament pot avea beneficii daca petrec timpul într-un spatiu ce contine culoarea albastru. Efectele fizice ale lui albastru racoresc corpul, creand o oaza proaspata in mediile umede si calduroase.

Violet – asociat cu intelepciunea si spiritualitatea, violetul combina stabilitatea lui albastru cu energia lui rosu, luand cu sine caracteristicile acestora, in functie de nuanta. Violetul poate sa dea si o stare luxoasa, fiind asociat cu bogatia si statutul regal.

Verde – simbolizeaza natura si promoveaza un mediu linistit si calm. Asociat cu starea de sanatate buna, cu vindecarea, cu starea de bine, verdele are un efect vindecator asupra corpului si mintii, reducand anxietatea si promovand concentrarea. Expunerea la culoarea verde poate creste abilitatea de a citi. Un studiu a descoperit ca daca pui o hartie verde peste un text scris cu negru, elevii iti pot imbunatati viteza de citire si profunzimea cu care inteleg textul citit.

In concluzie, cel mai bine este sa ne urmam intuitia. Fie ca este vorba despre lenjeria de pat pentru camera bebelusului, saculetul de dormit, culoarea peretilor, nuantele hainelor pentru copii – culorile trebuie sa fie alese in tandem cu personalitatea lor si cu scopul de a-i bucura de fiecare data cand le folosesc, le imbraca sau pasesc in interiorul lor.

Tu ce ai schimba acum la dormitorul bebelusului tau, la hainute sau la lenjerie, stiind aceste lucruri despre culori?

Fii primul care află noutățile!

Abonează-te la newsletter și vei primi informații exclusive, oferte speciale și multe altele direct în inbox-ul tau.

Close