Cum influențează somnul dezvoltarea sănătoasă a bebelușului și cum să îi oferim celui mic un mediu adecvat în care să poată dormi în voie

Somnul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului și este vital pentru bunăstarea fizică și psihică a copilului. Un  somn adecvat ajută la întărirea sistemului imunitar al micuțului, sprijină dezvoltarea sănătoasă a creierului și îi îmbunătățește starea generală de spirit.

 

În medie nou-născuții au nevoie de până la 17 ore de somn pe zi, în timp ce bebelușii cu vârsta cuprinsă între 4 și 11 luni au nevoie de aproximativ 12 până la 15 ore de somn. În această perioadă din viața lor trebuie să ne asigurăm că orele de somn sunt îndeplinite și că acesta are parte de ele într-un mod corespunzător, întrucât un somn bun este crucial pentru sănătatea și dezvoltarea sa.  Pentru a face acest lucru trebuie să îi asigurăm bebelușului un loc de dormit sigur și liniștit, în care să se simtă confortabil. Ca părinți ar trebui să stabilim o rutină de somn, să creăm un mediu adecvat pentru ohihnă, să găsim un pătuț pentru bebeluși care să îi ofere siguranță și să ne asigurăm că micuțul doarme suficient în fiecare zi.  

 

Pentru început hai să vedem de ce este atât de important ca bebelușii să aibă parte de un somn odihnitor.

 

În primul rând, somnul îi asigură creșterea și dezvoltarea într-un mod optim și sănătos. În timpul somnului, organismul produce hormoni de creștere care ajută la repararea și regenerarea țesuturilor, oaselor și a mușchilor. Bebelușii care dorm suficient tind să crească mai repede și să crească mai sănătos în greutate.

 

Apoi, acesta ajută și la dezvoltarea creierului. În timpul somnului, creierul procesează și consolidează informații noi, ce sunt esențiale pentru procesul de învățare. Acest lucru îi ajută pe cei mici să dezvolte o funcție cognitivă normală, o dezvoltare a limbajului și o capacitate de atenție mult mai bună.

 

Un somn odihnitor are beneficii și asupra sistemul imunitar. Sugarii care nu dorm suficient sunt mai predispuși la boli și infecții. De asemenea, obiceiurile bune de somn promovează sănătatea și bunăstarea în general. Astfel, cei mici tind să aibă un apetit mai bun, o stare de spirit îmbunătățită și un nivel mai ridicat de energie. De asemenea, este mai puțin probabil să sufere de tulburări de somn sau să dezvolte acest gen de tulburări mai târziu în viață.

 

Acum că am înțeles cât de esențial este somnul în viața unui nou-născut, hai să aflăm ce trebuie să facem pentru a-i oferi acestuia un mediu favorabil pentru un somn odihnitor.

 

Primul lucru pe care trebuie să îl avem în vedere este pătuțul.

 

Pătuțul pentru bebeluș ar trebuie așezat într-o zonă liniștită, departe de ferestre și de obiecte care pot produce zgomot. Acesta trebuie să fie departe de perdele sau alte obiecte de mobilier de dimensiuni mai mari pentru a evita situațiile în care micuțul se poate agăța sau poate să tragă ceva ce l-ar putea răni.

 

Pentru a-l ajuta pe cel mic să adoarmă mai repede îi putem monta în pătuț o jucărie de adormit. Aceasta trebuie montată în așa fel încât copilul să nu poată să ajungă la ea și să o tragă în jos. În plus, acesta trebuie să aibă parte și de lenjerii pentru pătuț și pături din materiale călduroase și confortabile pentru a se simți cât mai bine în timpul somnului.

 

Pentru a alege pătuțul potrivit trebuie să alegem unul ce este confecționat din lemn, cu marginile și colțurile rotunjite, cu o distanță potrivită între gratiile de siguranță și vopsit cu materiale non-toxice.

 

Un alt aspect destul de important pentru a-i oferi confort celui mic în timpul somnului este îmbrăcămintea. Hainele prea strâmte sau prea groase îi pot crea disconfort, afectându-i totodată și somnul. Trebuie să ne asigurăm că cel mic este îmbrăcat în haine confortabile, confecționate din materiale calitative și adecvate pentru bebeluși.

 

Pentru că somnul este esențial în creșterea și dezvoltarea copilului, camera unui bebeluș ar trebui să fie un mediu sigur pentru somn, iar de aceea trebuie să acordăm atenție și altor factori precum calitatea aerului, umiditatea, temperatura și iluminarea.

 

Calitatea aerului din camera bebelușului este esențială. Calitatea proastă a aerului poate duce la probleme respiratorii, cum ar fi astmul sau alergiile. Pentru a asigura o calitate bună a aerului, camera trebuie să fie bine ventilată, cu ferestre care pot fi deschise pentru a permite aerul proaspăt să intre. Filtrele de aer pot ajuta, de asemenea, la îndepărtarea prafului sau a părul de animale de companie.

 

Umiditatea este un alt factor important de luat în considerare. Nivelul ideal de umiditate pentru camera unui bebeluș este între 40 și 60 la sută. Dacă aerul este prea uscat, poate provoca piele uscată, probleme respiratorii și poate îngreuna respirația copilului. Pe de altă parte, dacă aerul este prea umed, poate duce la apariția mucegaiului, care, la fel, poate provoca probleme respiratorii. Indicat ar fi să folosim un umidificator ce poate fi folosit pentru a menține nivelul de umiditate din cameră la un nivel potrivit.

 

Temperatura aerului este, de asemenea, importantă. Camera trebuie păstrată la o temperatură confortabilă, între 20 și 22 de grade Celsius.

 

Iluminatul este un alt factor important de luat în considerare. Camera copilului trebuie să fie întunecată și liniștită, fără lumini puternice. Acest lucru ajută la crearea unui mediu liniștit care încurajează somnul.

 

Pe Kids Decor aveți la dispoziție o mulțime de produse ce vă vor ajuta să îi oferiți celui mic un som liniștit. De la apărători pentru pătuț și lenjerie de pat pentru bebeluși, până la saci de dormit cu piciorușe.

 

Prin urmare, un somn odihnitor este esențial pentru creșterea normală și sănătoasă a copilului, iar mediul în care cel mic doarme îl influențează și trebuie să fie cât mai liniștit și confortabil.

Lasati un comentariu

Fii primul care află noutățile!

Abonează-te la newsletter și vei primi informații exclusive, oferte speciale și multe altele direct în inbox-ul tau.

Close