Cum dormi in timpul sarcinii - Somnul viitoarei mame

Acum cand esti insarcinata, mai mult ca niciodata te confrunti cu disconfort in timpul somnului, care creste si creste si creste, odata cu burtica ta.

 

Pentru multe femei insarcinate somnul este o problema si multe dintre ele nu se odihnesc asa cum au nevoie, cele 8 ore de somn pe noapte recomandate de specialisti devenind "optionale".

 

Pe langa disconfortul fizic, te confrunti cu schimbari hormonale, anxietate amestecata cu entuziasm si tot felul de ganduri si griji noi.

 

De fapt, studiile arata ca mai mult de 50% din femeile insarcinate sufera de insomnie. (1)

 

De ce sarcina afecteaza somnul?

De ce este atat de important sa dormi bine in timpul sarcinii?

Care sunt cele mai indicate pozitii de somn si ce poti face ca sa dormi mai confortabil?

Il afecteaza pe bebe daca nu dormi suficient?

 

Am analizat pentru tine studiile facute de specialisti si in acest articol iti raspundem la toate intrebarile de mai sus.

 

 

Cum este afectat somnul in sarcina?

 

Atunci cand ramai insarcinata, nivelul progesteronului este mare, ceea ce duce la cresterea metabolismului. 

 

Asta cauzeaza somnolenta si oboseala in timpul zilei, la care se adauga simtomele obisnuite ale sarcinii: oboseala, greata, varsaturi, disconfort fizic (sani sensibili si mari in volum, crampe musculare, in mod special la nivelul picioarelor si al spatelui), puls marit, temperatura crescuta a corpului, urinari dese, mai ales noaptea, contractii uterine, miscari ale fatului, provocari alimentare etc. In trimestrul trei, multe gravide au vise vii, care pot fi extrem de deranjante. (2)

 

Iar daca mai ai deja un copil sau doi, poti resimti toate acestea mult mai mult. Nici nu este de mirare de ce calitatea somnului tau nu este la nivelul la care ai nevoie.

 

Desi este normal sa experimentezi cel putin o parte, daca nu toate simptomele de mai sus, uneori acestea pot indica o tulburare de somn. Iar tulburarile de somn sunt de obicei simptome ale altor probleme. De aceea, este util sa discuti cu medicul tau orice aspect care te ingrijoreaza.

 

 

 

De ce este important somnul in timpul sarcinii?

 

Un somn de calitate in sarcina este benefic atat pentru tine, cat si pentru fat. 

 

In timpul somnului, corpul se reface si se vindeca. Un somn regulat si odihnitor iti mentine sistemul imunitar sanatos, care este oricum extrem de solicitat de sarcina. Iti repara vasele de sange supuse unei presiuni mai mari, deoarece exista un flux sanguin suplimentar care sustine fatul. Iti regleaza nivelul de zahar din sange, care este asociat cu diabetul zaharat gestational (3).

 

In afara de asta, un somn echilibrat iti da o stare generala de bine, iti mentine nivelul optim de energie, iti stimuleaza memoria, apetitul alimentar si te ajuta sa iei decizii bune in perioada aceasta importanta din viata cand astepti un bebelus.

 

Privarea de somn este considerata de unii specialisti un factor esential ce afecteaza starea de sanatate a mamei si a fatului. Poate duce la hipertensiune arteriala in al treilea trimestru (4) sau la preeclampsie care determina nasteri premature (5).

 

 

Ce poti face ca sa ai un somn confortabil si odihnitor in sarcina?

 

Iata cateva sugestii pentru un somn de calitate:

 

  • O atmosfera care stimuleaza somnul: intuneric in camera (poti folosi o lumina de veghe utila pentru vizitele dese la baie din timpul noptii), fara dispozitive electronice, temperatura optima, liniste, ore regulate de adormire si trezire.
  • Activitate fizica pe timpul zilei: fii activa zi de zi (in limita tolerantei si a indicatiilor medicului tau).
  • Alimentatie sanatoasa: mananca putin si des, evita cofeina, mancarea picanta si grea, prajelile care iti pot da arsuri la stomac.
  • Pregateste-te pentru somn: inainte de culcare poti face o baie mai lunga, poti citi o carte sau asculta muzica relaxanta.
  • Hidrateaza-te: bea suficienta apa in timpul zilei, dar redu cantitatea spre seara, ca sa eviti urinarile foarte dese din timpul noptii.
  • Ai grija de sanatatea ta emotionala: daca te simti stresata sau anxioasa, cel mai recomandat este sa mergi macar cateva sedinte la un terapeut. Mai poti incerca sa tii un jurnal in care sa scrii zilnic sau sa vorbesti cu mama ta sau o prietena care a trecut deja prin asta.

 

Care este cea mai buna pozitie de somn in timpul sarcinii?

 

Dormitul pe partea stanga, cu picioarele usor indoite este considerat cea mai buna pozitie de somn. Aceasta pozitie faciliteaza circulatia sangelui catre inima, rinichi si uter si imbunatateste livrarea de oxigen si nutrienti catre fat. 

 

Desi nu este la fel de optim ca pe partea stanga, dormitul pe partea dreapta in timpul sarcinii este, de asemenea, acceptabil, daca asa simti tu ca iti este mai confortabil.

 

Poate fi utila o perna pe care sa o tii intre genunchi sau pe care sa iti sprijini doar unul din genunchi sau doar burtica. Exista si perne speciale de dormit pentru gravide pe care le poti testa. 

 

Pozitia care nu este recomandata este dormitul pe spate, deoarece pune presiune pe coloana ta vertebrala si pe vena cava (una din venele principale ale corpului, prin care circula fluxul sanguin, iar a pune presiune pe ea produce ameteli). 

Daca te trezesti in toiul noptii si observi ca ai dormit pe spate, nu te panica, nu se intampla nimic grav. Probabil corpul tau a simtit nevoia sa isi schimbe pozitia de somn.

 

 

Corpul tau e diferit!

 

Somnul in timpul sarcinii poate fi o provocare, dar tine minte ca orice corp este diferit. Nu e obligatoriu sa resimti toate provocarile studiate de specialisti, sau de care ai aflat de la femeile dragi din viața ta care sunt deja mame. 

 

Si noi ca mame am experimentat parte din provocari, unele mai usoare, altele mai intense, dar diferite la fiecare sarcina. Un lucru a ramas insa constant: daca avem grija de noi, de corpul si mintea noastra, avem toate sansele sa trecem prin sarcina cu bine! 

 

Asta iti dorim si tie. Ai grija de tine, fiindca atunci ai grija si de puiul tau! 

 

 

Esti viitoare mamica si doresti sa te pregatesti pentru venirea bebelusului? 

 

Iata ce poti sa gasesti la noi, pentru viitorul tau bebelus:

 

Saci de dormit pentru nou-nascuti   

 

Lenjerii si articole patut

 

Mobilier camera copilului si saltele patut

 

Caciulite pentru nou nascuti

 

Cu drag,

Mamele de la Kids Decor

 

 

Surse articol:

  1. Ruby P. M. (2011). Experimental research on dreaming: state of the art and neuropsychoanalytic perspectives. Frontiers in psychology, 2, 286.(https://doi.org/10.3389/fpsyg.2011.00286)
  2. Purves, D., Augustine, G. J., & Fitzpatrick, D. et al. (Eds.). (2001). The Possible Functions of REM Sleep and Dreaming. In Neuroscience (2nd Edition). (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11121/)
  3. A.D.A.M. Medical Encyclopedia. (2018, March 26). Nightmares. Retrieved October 14, 2020, (https://medlineplus.gov/ency/article/003209.htm)
  4. Mangiaruga, A., Scarpelli, S., Bartolacci, C., & De Gennaro, L. (2018). Spotlight on dream recall: the ages of dreams. Nature and science of sleep, 10, 1–12  (https://doi.org/10.2147/NSS.S135762)
  5. The American College of Obstetricians and Gynecologists. (2020, December). Preeclampsia and high blood pressure during pregnancy. ACOG. Retrieved September 14, 2021, (https://www.acog.org/womens-health/faqs/preeclampsia-and-high-blood-pressure-during-pregnancy)

 

Lasati un comentariu

Fii primul care află noutățile!

Abonează-te la newsletter și vei primi informații exclusive, oferte speciale și multe altele direct în inbox-ul tau.

Close